Akcija c

Go down

Akcija c

Komentar  Admin on Sat Nov 13, 2010 2:17 pm

Prebacivanje dokumenata preko disketa je prilično nepouzdano zbog toga što nema nikakve provjere ispravnosti zapisanih podataka, ali to može da se promijeni. Idite u DOS i otkucajte "verify on". Od sada će svi podaci poslije upisivanja biti verifikovani pa se mogućnost greške značajno smanjuje. Međutim, uključivanje verifikacije odnosi se i na hard disk što značajno smanjuje njegove performanse pa bi stoga po završetku snimanja na diskete trebalo ponovo otići u DOS i otkucati "verify off". Inače, po resetovanju računara podrazumijeva se da je 'verify' namješten na 'off'.
________________________________________
-Da li ste ikada koristili Microsoft Knowledge Base(MSKB)? Radi se on-line bazi koja u sebi sadrži odgovore na sva vaša pitanja u vezi MS proizvoda. Kada jednom saznate broj artikla u kojem se nalazi rješenja problema, možete jednostavno u Address baru IE5.x da otkucate "MSKB Q286043"(bez navodnika) sto će vas direktno odvesti do artikla broj Q286043.
________________________________________
-Želite li da spriječite pristup nekoj web stranici sa vašeg kompjutera? Editujte fajl HOSTS.SAM koji se nalazi u Windows folderu. Pošto je 127.0.0.1 vaša IP adresa, otkucajte adrese sajtove koje želite da zablokirate za ovaj IP.
________________________________________
-Identifikacija poziva je sjajna stvar, zar ne? Međutim, kada se logujete na Internet, vaš Internet provajder će, ukoliko posjedujete "tonsku" centralu, zabilježiti broj telefona sa kojeg ste zvali što može u nekim slučajevima da bude nezgodno. Ako vam se ovo ne sviđa, dodajte ispred broja telefona vašeg provajdera broj "*72#" (bez znaka navoda) i vaš broj telefona će biti sakriven! Naravno, ova funkcija radi i kada zovete bilo koji broj putem fiksnog telefona.
Napomena: nije provjereno na svim "tonskim" centralama
________________________________________
-Želite da vidite Easter-egg u WinAMP-u? U verziji WinAMPa 2.xx kucajte "nullsoft" pritiskajuči ESC poslije svakog slova "l". Pogledajte Title bar...
________________________________________
-Da li ste vidjeli 'Venus in Furs' u Photoshopu 6.0? Ovo je još jedan Easter-egg a dobit ćete ga tako što ćete držeći zajedno CTRL i ALT kliknuti na Help i kliknuti na About Photoshop.
________________________________________
-Kombinacijom tastera SHIFT + F5 u MS Wordu vračate se na posljednjih pet lokacija vašeg kursora. Ovako ćete uvijek znati gdje ste posljednji put nešto kucali.
________________________________________
-Koji je dobar način da se zaštitite od virusa kada već nemate neki anti-virus program? Idite na Start/Find i nađite sve fajlove sa ekstenzijom EXE i DLL. Selektujte ih, kliknite desnim dugmetom na njih i izaberite Properties. Pod Attributes selektujte Read-only i onda na OK. Od sada se fajlovi sa ekstenzijom EXE i DLL, koji su inaće meta virusa, ne mogu mijenjati pošto se oni, od sada, samo mogu čitati ( Read-only). Ovakva vrsta zaštite predstavlja problem za update programe tako da prije nego sto update-ujete morate isključiti Read-only.
________________________________________
-Ukoliko želite da izbrišete URL adrese u Internet Exploreru koje se pojavljuju u Address baru morate podesiti bazu registara. Idite do HKEY_CURRENT_USER \ Software \Microsoft \ Internet Explorer \ TypedURLs i tamo obrišite nepoželjne stavke. Putanja za Windows 2000 je HKEY_USERS \ S-1-5-21...\Software\Microsoft\InternetExplorer\TypedURLs
________________________________________
-Želite li da napravite folder koji se ne može obrisati iz Windowsa? Idite u DOS Prompt i otkucajte MD FOLDER 1. Između MD i FOLDER pritisnite SPACE, ali između FOLDER i 1 držite pritisnuto ALT i na numeričkoj tastaturi otkucajte 255. Ovo će napraviti prazno mjesto koje se ne može obrisati iz Windows Shella. Može samo iz DOSa komandom RMDIR. Inače, ovaj trik ne radi u Windowsu 2000.
________________________________________
-Svi znamo da CTRL+A selektuje cio tekst. Znate li da možete u MS Wordu da selektujete sa F8? Pritisnite F8 jedanput da bi uključili ovu mogućnost. Stavite kursor negdje na tekst. Pritisnite ponovo F8 i selektovat će se cijela riječ. Treći put selektovat će se cijela rečenica, četvrti put paragraf a peti put cio dokument. Obrnuti proces sa SHIFT.
________________________________________
-Kada zatvorite neku aplikaciju neke biblioteke(DLL) i dalje ostaju učitane u memoriji iako ne služe ničemu. Da bi ste uštedjeli memoriju uradite slijedeće. Startujte Regedit pa idite do HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\ Windows\CurrentVersion\Explorer i napravite novi String Value sa imenom AlwaysUnloadDll i dodijelite mu vrijednost 1.
Restartujte Windows i uživajte u čistoj memoriji.
Napomena: ovaj trik bi trebalo da koriste samo oni ljudi koji koriste obilje različitih programa svakodnevno. Onim ostalim ne bih preporučio ovaj trik jer će usporiti učitavanje programa jer će se biblioteke svaki put ponovo učitavati.
________________________________________
-Kako zaustaviti dosadne GIF animacije u Internet Exploreru? Kada se učita cijela stranica, samo pritisnite ESC.
________________________________________
-Da li vam se dešava da ScanDisk poslije desetak sekundi počne ponovo sve ispočetka da radi? Najbolje rješenje je da startujete ScanDisk sa Windows 98 boot diskete jer tada nema ovakvih simptoma. Također, treba da provjerite scandisk.ini koji se nalazi u Windows \ Command folderu. Namjestite NumPasses vrijednost na 5 a ScanTimeOut treba da bude na ON.
________________________________________
-Ukoliko želite da u MS Wordu selektujete samo onaj tekst koji se nalazi u zamišljenom pravougaoniku kojeg vi definišete, pritisnite zajedno CTRL+ALT+SHIFT i držeći lijevi taster misa opišite granice pravougaonika. Ovo vam daje mogućnost selektovanja kao u npr. Photoshopu.
________________________________________
-Kako preimenovati ikonu Recycle Bin? Startujte Regedit i idite do HKEY_LOCAL_MACHINE \ Software \ Classes \ CLSID\{645FF040-5081-101B-9F08 -00AA002F954E} \ ShellFolder. Kliknite dvaput na 'Attributes' i promijenite broj u 50010020. Nakon ovoga dobićete u meniju komandu Rename
________________________________________
-Neki DOS programi kada se startuju iz Explorera samo otvore prozor DOS prompta i u nedostatku parametra odmah zatvore prozor tako da vi ne znate šta je pisalo. Jedini lijek je da sami odete u DOS prompt i da otkucate putanju do fajla i onda da ga direktno startujete. Međutim, taj odlazak u spomenuti direktorijum može biti prilično zamoran jer DOS skraćuje imena direktorija i fajlova npr. na C:\PROGRA~1\SISOFT~1\SPEEDI~1.EXE. Zbog toga je mnogo lakše da principom Drag&Drop privučete fajl iz Explorera u DOS prompt i odmah dobijete kompletnu putanju do fajla i sve sto vam ostaje je da pritisnete ENTER.
________________________________________
-Windows povremeno javlja keyboard overflow problem u keyboard baferu ili jednostavno čujete pištanje na dodir tastature. Povećajte buffer tako što ćete otići do HKEY_ LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ Kbdclass\Parameters i napravite DWORD value sa imenom KeyboardDataQueueSize. Vrijednost povećajte npr. na 64 hex
________________________________________
-Kada ubacujete mail attachment u Outlook Expressu, dijalog box vas uvijek vodi u neki folder u kojem, naravno, nikad nije fajl koji želite da 'zakačite'. Ako želite ovo da promijenite uradite slijedeće. Idite sa Regedit.exe na HKEY_CURRENT_ USER \ Software \ Microsoft \ Windows \CurrentVersion \ Explorer \ User Shell Folders. Kliknite dvaput na Personal key i otkucajte putanju vašeg omiljenog foldera. Restartujete OS.
________________________________________
-Brza varijanta kreiranja nove poruke uz korištenje stare u Outlook Expressu je da u preview panelu selektujete tekst koji bi ste željeli da navedete u novom mailu i da ga po principu drag&drop odvučete u gornji panel ili Folders panel. Rezultat je nova poruka sa ubačenim tekstom koji ste selektovali. Ovim ste uštedjeli ste par koraka.
________________________________________
-Startujte Windowsov Calculator (calc.exe) pa pod View izaberite Scientific. Ukoliko ne znate tačno šta svako dugme radi kliknite na njega desnim dugmetom pa na 'What's This?'. Eto vam objašnjenja.
________________________________________
-Neko vam stalno mijenja pozadinu Windowsa i to vas nervira? Rješenje je da startujete Regedit i odete do HKEY_ CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ System. Napravite DWORD
value: "NoDispBackgroundPage" (bez navodnika) i dodijelite mu vrijednost 1. Od sada Background opcija u Display Propertiesu neće biti dostupna.
________________________________________
-Kako na najlakši način napraviti svoj Screen Saver? Desno dugme na Desktop pa Properties i onda na Screen Saver. Izaberite '3D Flying Objects'. Kliknite na Settings pa pod Style odaberite 'Textured Flag'. Kliknite na 'Texture' i locirajte bilo koju BMP sliku (koja može biti i npr. logo vaše firme). Otkačite 'Smooth shading' stavite 'Resolution' i 'Size' na MAX. Kliknite na OK pa na Preview da vidite šta ste uradili.
________________________________________
-Znate li za opciju Combine and Decode u Outlook Expressu?
Selektujte više poruka držeći CRTL ili SHIFT i idite do Message menija i stavke 'Combine and Decode...'. Dobit ćete od svih selektovanih poruka jednu veliku poruku koju npr. možete da štampate ili nešto slično.
________________________________________
-Ukoliko želite da startujete starije programe koji nisu pisani za Windows 2000 pogledajte 'Application Compatibility tool' kojeg možete pronaći na instalacijskom CDu Windowsa 2000 u folderu Support pod nazivom APCOMPAT.EXE. Ovo vam dođe kao neki emulator Windowsa 95/98 pod 2K
________________________________________
-Windows Me dolazi sa programom PC Health. Ukoliko mislite da vam ovo ne treba uradite slijedeće. U Windows \ Pchealth\Support folderu pronađite PCHSETUP program i pošaljite njegovu ikonu na desktop. Otvorite Properties od nove ikone i u Target dodajte '/uninstall' (bez navodnika). Kliknite dvaput na ikonu i posao je gotov.
________________________________________
-Da li je i vaš Internet Explorer pati od reklame u gornjem desnom uglu? Na tom mjestu treba, inače, da stoji IE logo koji se vrti kada surfate. Ukoliko želite da izbacite sponzora (ili sponzorushu) prvo pogasite sve IE, idite na Start/Run i otkucajte "rundll32.exe iedkcs32.dll,Clear" (bez navodnika). Trik radi na verzijama IE 4.X i IE 5.X i 6.0
________________________________________
-U Windowsu 2000 Profesional Add/Remove stavka više ne sadrži onoliko Windows komponeneti, kao prije, koje se mogu deinstalirati. Ima i zato lijeka! Skoknite do INF foldera i otvorite SYSOC.INF fajl u Notepadu. Izbrišete riječ HIDE ispred svake stavke i snimite. Od sada Windows "igra otvorenih karata".
________________________________________
-Ukoliko želite da na najlakši način, bez upotrebe raznih shareware-ova, prevedete IP broj (npr. 245.84.120.19) u nešto razumljivo i pamtljivo, idite u DOS i otkucajte NSLOOKUP [IP]
________________________________________
-ActiveX plug-inovi mogu biti korisni, ali mogu i da zasmetaju. Problem kod njih je da se ne mogu jednostavno deinstalirati iz Add/Remove apleta nego jedino ručno. Idite do Windows/ Downloaded Program Files foldera gdje ćete naći sve ActiveX plug-inove koje imate instalirane. Ukoliko neki ne želite više na vašem sistemu, kliknite desnim dugmetom na njega i izaberite Remove. ALI, budite jako pažljivi i radite ovo samo ako 100% znate šta uklanjate i zašto.
________________________________________
-Korisnici Photoshopa od verzije 5 su primjetili da prilikom otvaranja svakog fajla Photoshop odradi 'Detect watermark' koji služi nekoj vrsti zaštiti copyrighta. Ukoliko vas nije briga za copyright neke slike ili samo želite da ubrzate učitavanje slike za par sekundi, skoknite do foldera gdje je instaliran Photoshop pa onda uđite u Plugin folder. Sve što treba da uradite je da obrišete folder Digimarc ili još bolje da ga prebacite u neki drugi folder ukoliko vam kasnije zatreba.
________________________________________
-Po instalaciji MS Worda iz MS Office paketa, Rich Text fajlovi (RTF) otvarače se u Wordu a ne, kao do prije, u Wordpadu. Ako ste pokušali da trikom #95 odredite Wordpad kao default program za otvaranje RTFa vidjeli ste da ne pomaže - Word će opet biti taj koji otvara RTF. Jedno od mogućih rješenja je da iz Explorera odete do View/ Folder Options/ File Types i tu pronađete stavku za RTF. Obrišite je pa kliknite na OK. Sada ponovo postupite po #95 i RTF je ponovo pod kontrolom.
________________________________________
-Neki programi obožavaju da otvaraju svoje dijalog boxove (Open, Save i sl.) na drajvu A: t.j. na flopi disku. Ovo zamaranje ćete ukloniti intervencijom u Registry-u. HKCU \
Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \
Explorer i potrazite 'NoDriveTypeAutoRun' stavku. Podesite vrijednost na 95 00 00 00 i rebutujte.
________________________________________
-Kako ubrzati startovanje programa? Startujte ga kao 'Minimized'. Windows neće morati da renderuje prozor i njegov sadržaj pa će program biti brže u statusu 'ready to use'. Međutim, nemojte očekivati da ovom metodom sačuvate memorijske resurse - samo skraćujete brzinu učitavanja. Ovo je veoma zgodno za programe koji se startuju sa Windowsom.
________________________________________
-Budite obazrivi da kada šaljete e-mail, fajl koji ste prikačili (attachment) povećava se za oko 30% a to nije malo. Treba voditi računa da kada naručujete fajlove na email, preko npr. emailfile.com, treba da dodate ovih 30% na originalnu veličinu fajla. Personal Mailbox na EUnetu je 4MB sto će reci da max veličina fajla koji može da vam stigne je oko 3000KB.
________________________________________
-Kada sistem počne sporo da reaguje i sve vam se ćini da će uskoro da padne, a sebi ne možete da dozvolite da restartujete sistem uradite slijedeće. Pritisnite CTRL+ALT+DEL, označite Explorer i kliknite END TASK dugme. Dobićete poruku "Are you sure you want to exit windows?" a vi pritisnete ESC i sačekajte par sekundi do sledeće poruke "Explorer is not responding". Kliknite na END TASK i Desktop će se osvježiti. Windows bi trebao da reaguje bolje jer je ovo neka vrsta posebnog reboota.
________________________________________
-Kako doći do System Propertiesa? Svi znamo za varijantu desno dugme na My Computer pa Properties, ali to je prilično sporo pošto morate otići do desktopa. Brza varijanta je sa tastaturom, a dobitna kombinacija tastera je WINKey+PAUSE
________________________________________
-Dosta ljudi mi se javilo sa pitanjem kako da pronađe uzrok pada određenog programa. Rješenje se može potražiti sa Dr.Watsonom kojeg dobijate sa Windowsom. Procedura je u tome da startujete Dr.Watsona i dovedete problematični program u stanje pada. Dr.Watson će to uredno registrovati i snimiti stanje cjelokupnog stanja hardvera, softvera, drajvera i operativnog sistema, a na vama je da na osnovu vašeg znanja tumačite log file i zaključite šta se desilo.
________________________________________
-Šta da radite kada imate tekst koji je CIO NAPISAN VELIKIM SLOVIMA, a treba vam naravno malim? Ukoliko vas ne mrzi da prekucavete, a mrzi vas, ubacite text u Word i pritisnite SHIFT+F3 sve dok ne dobijete željenu kombinaciju a one su: lowercase, UPPERCASE, Sentence case, Title Case, and tOGGLE cASE.
________________________________________
-Želite li folder zaštićen passwordom bez previše eksperimentisanja sa sistemom i 'naprednim' programima. Kliknite desnim dugmetom na prazan dio foldera, izaberite CUSTOMIZE THIS FOLDER i CREATE HTML DOCUMENT FOR THIS FOLDER. Kada se dokument otvori u Notepadu skrolujte dok ne vidite <script language="JavaScript">. Pritisnite ENTER da bi ste ubacili novi prazan red i koji ćete ubaciti:
var pass = prompt("Enter the password")
if(pass != "password")
{window.location="C:"}
Na mjestu 'password' stavite vas password, snimite, izađite iz Notepada i osvježite folder(F5), otkucajte novi password kojeg ćete kucati svaki slijedeći put kada budete ulazili u taj folder.
________________________________________
-Stabilan sistem je oduvijek bio imperativ svake mašine. Postoji puno razloga zbog čega stvari mogu da krenu naopako, a evo i par sa rješenjima. Ako vam se događaju padovi zbog KERNEL32.DLL greške obrišite iz DOSa WIN386.SWP fajl i napravite novi. Ukoliko vam pak često puca Word razmislite o brisanju fajla NORMAL.DOT
________________________________________
NASTAVIT ĆE SE...


Admin
Admin

Broj komentara : 17
Join date : 2010-11-12

Vidi profil korisnika http://kasim-jasarevic.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu