Instalacija više operativnih sistema na jednom kompjuteru

Go down

Instalacija više operativnih sistema na jednom kompjuteru

Komentar  Admin on Sat Nov 13, 2010 2:14 pm

Zahvaljujući kompaniji Microsoft i njenim suparnicima, mi, korisnici kompjutera, imamo danas na izboru više operativnih sistema (OS), nego što je to bio slučaj prije samo nekoliko godina. U stvari, okladio bih se da je većina od nas nabavila bar dva. Pa, šta onda da radite kada se pusti na tržište najnoviji i najbolji operativni sistem? Da prodate stari preko "elektronske trgovine"? Dobro, mogli biste možda to i da uradite, ali nećete za njega dobiti dovoljno novca ni za operativni sistem 98/ME kada je 2000/XP već tako raspoloživ. Ne zaboravite koliko ste platili za Vaš stari operativni sistem prije samo nekoliko godina. Imate li bolje rješenje? Kako Vam izgleda sistem sa dvostrukim podizanjem? Interesantno? Posvetite mi malo Vašeg vrijemena i ja ću Vam detaljno objasniti sistem sa dvostrukim podizanjem.

Da li je to stvarno za mene?
Prvo se sami ispitajte u vezi prednosti i mana sistema sa dvostrukim podizanjem. Da li je višestruko postavljanje operativnih sistema zaista za Vas? Naravno da jeste. Čitajući ovo uputstvo, otkrićete da to i nije tako teško kao što ste možda pomislili. Hajde da prodiskutiramo razloge “ZA” i “PROTIV” višestrukog operativnog sistema:
ZA:
1. To Vam je kao da imate dva kompjutera u jednom. Drugačija postavljanja i pojave svakog od operativnih sistema čine ih različitim u međusobnom uspoređivanju. To svakako pomaže kada Vam dosadi samo jedan operativni sistem. I ne zaboravimo kako smo svi voljeli Windows 98SE, ne bi trebalo sada da ga ostavimo da skuplja prašinu na polici.

2. To je prava “polica osiguranja”. Svi smo vidjeli pojavu “Plavog Ekrana Smrti”, a većina nas i “Ubicu Kompjutera” u ovom ili onom obliku. Ako imate dva operativna sistema, osigurali ste se protiv gubitka podataka. Ako jedan otkaže, drugi je još uvijek tu i čeka na Vas. To omogućava nivo zaštite koji Vam dozvoljava da napravite rezervne kopije važnih datoteka, koje bi u protivnom morale da se spašavaju kupovinom posebnog diska i potčinjavanjem Vašeg starog diska novome, ili potčinjavanjem Vašeg diska prijateljevom kompjuteru.

3. Reformatiranje je neizbježno. To Vam je isto kao zamjena ulja u autu, mora da se ućini kad tad, ukoliko ne želite da imate nevolje kasnije. Sistem sa dvostrukim podizanjem je pogodan, jer Vam daje vremena da reformatirate disk. Jedan operativni sistem otkazao? Nema problema. Možete i dalje da koristite Vaš kompjuter, sve dok Vam ne bude zgodno da reformatirate. Nema više potrebe da ostanete budni cijele noći zato što Vam je operativni sistem otkazao, a kompjuter Vam je baš neophodan slijedećeg dana.

4. Kompatibilnost softvera. Ne samo da možete da dijelite programe između operativnih sistema, nego ste u stanju da i dalje koristite one starije koji Vam se toliko dopadaju. Koliko nas je nadgradilo novi operativni sistem kao 2000/XP i reklo sebi “ovo je mnogo bolje radilo na mom 98/ME nego što sad radi”? Sa sistemom sa dvostrukim podizanjem, možete da imate cijelokupnu funkcionalnost programa uz prednost da radi “isto kao nekada”. Dosta lijepo za one među nama koji su pomalo odbojni prijema promjenama.

5. Kompatibilnost hardvera. Koliko Vas je nadgradilo 2000/XP samo da bi otkrilo da Vaš printer, CDRW ili neki drugi dio hardvera ne može da se podrži? Nije baš slatko. Ako više volite da koristite Vaše programe pod 2000/XP, možete i dalje da sačuvate, a zatim isprintate ili snimite na CD svoj rad pod drugim operativnim sistemima. To Vam pravi uštede da ne morate da nadgrađujete ili kupujete još hardvera. Već ste dovoljno platili za novi operativni sistem; slično je dodavanju uvrede na povredu kada otkrijete da Vaš stari, pouzdani hardver ne radi isto, ili ne radi uopće pod novim operativnim sistemom.

6. Baš je super! Svako voli mogućnost izbora. Ako imate 2, 3 ili više operativnih sistema na svom kompjuteru, to je pametna i dobra stvar.

PROTIV:
1. Prostor na disku. Da, da, drugi ili treći operativni sistem zauzima vrijedan prostor na disku, ali, usporedimo li sa osobnom sigurnošću koju dobijate od višestrukih operativnih sistema, to je stvarno za raspravu. Pored te činjenice, nema drugih loših strana. Platili ste dobru cijenu za 98/ME, platili ste dobru cijenu i za 2000/XP, pa zašto da ne koristite oba? Vi svakako ne parkirate zauvijek Vaš stari auto u uglu dvorišta kada kupite novi, zar ne? Naravno da to ne radite. Vi ih prodate (što, na nesreću, ne možete da uradite sa jednim operativnim sistemom), ili ih koristite kao drugo vozilo.

VAŽNA NAPOMENA: Ako već imate 2000/XP instaliran kao jedan operativni sistem na Vašem kompjuteru, možete da se vratite natrag i instalirate 98/ME pomoću Windows boot manager-a. Možete i pomoću System Commander-a 7, ali o tome kasnije. Isto tako, sem ako ste već podijelili svoj disk na dvije particije, Vi ćete ili morati da:
1) reformatirate, Fdisk i ponovo instalirate 98/ME ili,
2) da nabavite kopiju Partition Magic i pokrenete njegov program za particioniranje (System Commander 7 dolazi sa svojim vlastitim alatom za particije, koji će biti objašnjen kasnije u ovom tekstu).

Sad kada ste se odlučili da imate višestruke operativne sisteme, krenimo na neke osnovne stvari. Svaki kompjuter, bez obzira koji operativni sistem je instaliran, ima "glavni zapis za podizanje" (MBR- Master Boot record). On se nalazi na prvoj particiji prve jedinice diska, AKA drive 0 (C:). Bilo da imate 1, 2 ili 10 operativnih sistema, oni svi moraju da krenu sa istog mjesta na disku 0 ili C:. Ako instalirate novi disk ili operativni sistem, tada potčinjavanjem svog starog operativnog sistema novom disku/operativnom sistemu nećete postići ništa, sem što ćete utrošiti nešto prostora na disku. To je zato što nemate skup instrukcija (MBR) koji kaže Vašem kompjuteru da krene na taj čvrsti disk. Sem ako izaberete TRIOS, Vi MORATE da imate zapis podizanja za svaki operativni sistem, i on mora biti na prvoj particiji diska 0. Tako Vam je to.

Svaki operativni sistem bi trebalo da ima svoju svlastitu particiju. Sada, moguće je instalirati 2000/XP na istoj particiji kao i 98/ME. Ali zbog toga možete na kraju imati probleme. Moj prvi eksperiment u udvojenom podizanju bio je sa 98 i 2000. Zabrljao sam i NISAM instalirao 2000 na njegovoj vlastitoj particiji. Stvar je radila odlično u toku nekoliko mjeseci, a onda jednog dana nisam mogao da pokrenem sistem. Kakva glavobolja!

Windows Boot Manager: hajdemo na posao

Evo, stojite i gledate na kutiju na kojoj piše Windows 2000 ili Windows XP. Vi, pretpostavimo, imate dvije particije na vašem disku od 20 Gbajta i instaliran operativni sistem Windows 98 ili Windows ME. Pa, dok pokušavate da prodrete u untrašnjost blister pakovanja svog novog operativnog sistema, što obavite jedno dobro skeniranje i defragmentaciju diska? Za vrijeme dok ove dvije aplikacije odrađuju, možda ćete uspjeti da izađete na kraj sa pakovanjem novog operativnog sistema. Ne bi bilo loše ni da napravite rezervne kopije podataka koji su Vam zaista važni. Nikad se ne zna šta može da pođe naopako, a rezervna kopija će Vam u svakom slučaju dobro doći.

2000/XP:

1. 2000: Ubacite CD, on bi trebalo da krene automatski. Ako to ne uradi, potražite izvršni Setup i dva puta ga izaberite mišem. Vaša prva poruka trebalo bi da kaže "CD ROM sadrži noviju verziju operativnog sistema Windows od one koju trenutno koristite. Da li biste željeli da je nadogradite na Windows 2000?" Izaberite YES.
XP: Ubacite CD, trebalo bi da dobijete meni sa 3 izbora. Ako niste pustili test za kompatibilnost sistema, sada je vrijeme da to uradite. Ili, možete da uradite bilo koji drugi zadatak koji odgovara Vašim potrebama. Kada ste jednom spremni da instalirate, izaberite "Install Windows XP".

2. 2000: Kada se pojavi Setup Wizard, izaberite opciju "Install a new copy of Windows 2000 (Clean Install)", izaberite NEXT. Pročitajte EULA… dva puta. Kada budete zadovoljni sa svojim licencnim sporazumom, potvrdite to izborom Vašeg prihvačanja i izaberite NEXT. Sada unestite Vaš ključ za CD u izaberite NEXT. Sljedeći meni sadrži više opcija, odaberite ADVANCED OPTIONS i potvrdite polje koje Vam dozvoljava da izaberete particiju za instalaciju u toku uspostavljanja. U ovom trenutku možete također da odaberete opcije za jezik i pristupnost, ako želite. Kada ste postavili svoje opcije, izaberite NEXT.
XP: Jednom kada ste na ekranu za uspostavljanje, izaberite meni Installation Type (vrsta instalacije) koji se nalazi na vrhu. Izaberite "New Installation (Advanced)", izaberite NEXT i pročitajte EULA, izaberite da ste saglasni, unesite Vaš ključ za CD i izaberite NEXT. Pritisnite dugme Advance Options. Potvrdite polje koja Vam omogućava da izaberete particiju za instalaciju u toku uspostavljanja, a onda izaberite OK. Možete također da odaberete opcije za jezik i pristupnost u ovom trenutku, ako to želite. Kada ste postavili opcije, izaberite NEXT. Sljedeći ekran Vam daje opciju da prije uzmete najnovije datoteke za uspostavljanje, ako želite. Ako preskočite ovaj korak (iz razloga jednostavnosti u ovom tekstu, mi ćemo tako i uraditi), možete kasnije da ažurirate XP. Izaberite NEXT.

3.2000: Kada program za instalaciju Windows dovuče u memoriju informacijsku datoteku, kopiraće nekoliko instalacijskih datoteka na disk bez obzira da li ste izabrali tu opciju u koraku 2 ili niste. Program za instalaciju Windows ponovo pokreće sistem. Primjetit ćete da sada imate meni za udvojeno pokretanje, odnosno izbor da pokrenete sistem u Vašem postojećem operativnom sistemu ili u programu za instalaciju Windows 2000. Windows 2000 je pretpostavljen izbor, pa nije potrebna nikakva Vaša aktivnost u ovom trenutku. Obzirom da ćemo da instaliramo Windows 2000, na ekranu instalacije Windows 2000 pritisnite ENTER.
XP: XP će pripremiti instalaciju i ponovo pokrenuti sistem. Primjetit ćete da sada imate meni za udvojeno podizanje, izbor između Vašeg postojećeg operativnog sistema, ili Windows XP. Windows XP je pretpostavljen izbor, pa nije potrebna nikakva Vaša aktivnost u ovom trenutku. Obzirom da ćemo da instaliramo Windows XP, na ekranu instalacije Windows XP pritisnite ENTER.

4. 2000: U ovom trenutku, pred Vama je izbor gdje da instalirate Windows 2000. Ako imate više od jedne particije, ili neiskorišten prostor na particiji, možete to sada da odaberete. Iz razloga jednostavnosti ovog uputstva, pretpostavit ćemo da imate 5 Gbajta prostora koji nije u particijama. Biće potrebno da napravimo particiju unutar tog prostora. Upotrebom tipki sa strelicama, označite prostor van particija i pritisnite tipku C. Možete sada da unesete veličinu Vaše nove particije, ili da se odlučite za njenu maksimalnu veličinu (pretpostavljen izbor), pritisnite ENTER.
XP: U ovom trenutku, pred Vama je izbor gdje da instalirate Windows XP. Ako imate više od jedne particije, ili neiskorišćen prostor na particiji, možete to sada da odaberete. Iz razloga jednostavnosti ovog uputstva, pretpostavit ćemo da imate 5 Gbajta prostora koji nije u particijama. Biće potrebno da napravimo particiju unutar tog prostora. Upotrebom tipki sa strelicama, označite prostor van particija i pritisnite tipku C. Sada možete da upišete veličinu Vaše nove particije, ili da se odlučite za njenu maksimalnu veličinu (pretpostavljen izbor), pritisnite ENTER.

5. 2000: Izaberite Vašu novu particiju i pritisnite ENTER da biste instalirali. Sada treba da se odlučite. Možete da formatirate novu particiju upotrebom sistema datoteka NTFS ili sistema datoteka FAT32. To je stvar ukusa, ali imajte u vidu: NTFS je stabilniji sistem datoteka od FAT32 i efikasnije koristi prostor na disku. Međutim, ako se odlučite za NTFS, Vaša particija za Windows 2000 će biti nevidljiva kada koristite Windows 98/ME. Posljedica toga je da NEĆETE MOĆI da dijelite programe između ova dva operativna sistema. Iz razloga jednostavnosti u ovom tekstu, upotrebićemo FAT32. Sada će instalacija formatirati novu particiju i uradiće se skeniranje diska. Instalacija će napraviti listu datoteka koje treba da se kopiraju i počeće da ih kopira. To traje nekoliko minuta, zavisno od brzine Vašeg hardvera (CD-ROM, čvrsti disk, centralna procesorska jedinica). Windows 2000 će ponovo pokrenuti sistem.
XP: Izaberite Vašu novu particiju i pritisnite ENTER da biste instalirali. Sada treba da odlučite. Možete da formatirate novu particiju upotrebom sistema datoteka NTFS ili sistema datoteka FAT32. To je stvar ukusa, ali imajte u vidu: NTFS je stabilniji sistem datoteka od FAT32 i efikasnije koristi prostor na disku. Međutim, ako se odlučite za NTFS, Vaša particija za Windows XP će biti nevidljiva kada koristite Windows 98/ME. Posljedica toga je da NEĆETE MOĆI da dijelite programe između ova dva operativna sistema. Iz razloga jednostavnosti u ovom tekstu, upotrijebit ćemo FAT32. Sada će instalacija formatirati novu particiju i uradiće se skeniranje diska. Instalacija će napraviti listu datoteka koje treba da se kopiraju i počeće da ih kopira. To traje nekoliko minuta, zavisno od brzine Vašeg hardvera (CD-ROM, čvrsti disk, centralna procesorska jedinica). Windows XP će ponovo pokrenuti sistem.

6. 2000: Kada Windows završi Instaliranje različitih uređaja, a Vi izaberete regionalna podešavanja, unesite svoje ime i organizaciju ako je potrebno i izaberite NEXT. Imenujte svoj kompjuter ako želite, kao i lozinku. (VAŽNO: ako ste na mreži, ili planirate jednom da budete, MORATE da unesete lozinku. Ukoliko to ne uradite, instalacija mreže i neke sistemske promene ili podešavanja će biti nemogući! To je sigurnosna karakteristika koja je ugrađena u Vindows 2000). Izaberite NEXT. Podesite Vaš datum i vrijeme, izaberite NEXT. Windows će sada instalirati mrežne komponente i obaviti završne poslove.
XP: Windows XP će sada sam sebe da instalira. To je automatizovan proces i ne morate ništa da radite, dok Vas sistem ne obavjesti. Uspostavljanje XP izgleda veoma je slično onome od 98 i ME, za razliku od Windows 2000 koje je mnogo više ”zasnovan na tekstu” i ni blizu tako estetski privlačne pojave. Vaš ekran može za to vrijeme da podrhtava, ali ne paničite, to je normalna pojava. Jednom kada Vas instalacija obavjesti, unesite svoja regionalna podešavanja i izbor jezika. Izaberite NEXT. Unesite svoje ime i organizaciju ako je potrebno i izaberite NEXT. Imenujte svoj kompjuter ako želite, kao i lozinku. (VAŽNO: ako ste na mreži, ili planirate jednom da budete, MORATE da upišete lozinku. Ukoliko to ne uradite, instalacija mreže i neke sistemske promjene ili podešavanja će biti nemogući! To je sigurnosna karakteristika koja je ugrađena u Vindows XP). Izaberite NEXT. Podesite datum i vrijeme. Izaberite NEXT. Windows će sada instalirati mrežne komponente, kopirati neke datoteke, registrirati komponente i obaviti završne poslove.

7. 2000: Kada se sistem ponovo pokrene, zapazićete novi meni za podizanje. Windows 2000 je pretpostavljeni operativni sistem, a vrijeme pauze je postavljeno na 30 sekundi. Ako Vam se ove vrijednosti ne dopadaju, pokazaću Vam kako da ih promjenite u koraku 8. Prvi ekran koji će da se pojavi u Vašem novo instaliranom operativnom sistemu je Network ID Wizard. Ako niste na mreži, možete da izaberete CANCEL i prijeđete na korak 8, u protivnom izaberite NEXT. Postupite po uputstvima, unesite svoje ime, lozinku itd., a zatim izaberite NEXT. Izaberite FINISH radi završetka ove aktivnosti.
XP: Kada se sistem ponovo pokrene, zapazićete novi meni za podizanje. Windows XP je pretpostavljeni operativni sistem, a vrijeme pauze je postavljeno na 30 sekundi. Ako Vam se ove vrijednosti ne dopadaju, pokazaću Vam kako da ih promjenite u koraku 8. Poslije ponovnog pokretanja sistema, dobićete pozdravni ekran, pročitajte ga i izaberite NEXT. Možete da izaberete imena za korisnike koji će upotrebljavati Vaš kompjuter. To je slična stvar kao “logiranje” na ranijim verzijama operativnih sistema Windows, samo što izgleda malo drukčije. Kada unesete svoje korisnike, izaberite NEXT. Izaberite FINISH da završite instalaciju XP.

8. 2000 i XP: Da biste promjenili pretpostavljene vrijednosti operativnog sistema, (ekran upravljanja podizanjem sistema), izaberite “My Computer”, pa “Properties” i “Advanced”. U polju “Startup and Recovery” izaberite SETTINGS. Sada možete da postavite sva podešavanja u polju “System Startup”, kao što su: pretpostavljeni operativni sistem, vrijeme prikazivanja menija za podizanje itd.

To bi bilo uglavnom sve! Uživajte u Vašem novom operativnom sistemu, uz mogućnost da radite “po starinski” kad god osjetite potrebu. Drugi dio ovog teksta će zaroniti čak i dublje u svijet višestrukih operativnih sistema. Čitajte dalje.

“Šta sada?” zapitaćete se. “Htio bih više od dva operativna sistema na mom kompjuteru. To je baš kul!” Stvarno, kako da se instalira više od 2 operativna sistema na jednom kompjuteru? Pomoću programa za upravljanje podizanjem sistema koji je napravio nezavisni proizvođač. U ovom uputstvu objasniću upotrebu dva takva programa: System Commander 7 firme V-Com i XOSL.

VAŽNA NAPOMENA: Moguće je višestruko podizanje sa upravljačkim i programom iz sistema Windows, međutim, tu ste veoma ograničeni. Morate da instalirate sisteme u sljedećem redosljedu: DOS, Windows 9x/ME, Windows 2000, Windows XP. Drugim riječima, od najstarijeg ka najnovijem operativnom sistemu. pored toga, NEMOGUĆE je instalirati višestruke kopije 9x/ME pomoću Windows upravljačkog programa za podizanje. Za detalje pogledajte na Microsoft-ovom WEB-u.

Prije svega, dozvolite mi da izjavim da System Commander nešto košta, a da je XOSL besplatan. Međutim, System Commander 7 dolazi sa moćnim alatom za izradu particija, njihovo pomjeranje, uništavanje i kopiranje. Kod XOSL, uglavnom morate imati particije unaprijed postavljene. Kod System Commander 7, možete da dodajete particije i operativne sisteme kad god poželite. Prvi dio ovog uputstva će objasniti proces dodavanja novog operativnog sistema na postojeću jednosistemsku konfiguraciju operativnog sistema upotrebom programa System Commander 7, a zatim brzi vodič za instalaciju XOSL.

Ako ste slični meni, stvari Vam brzo dosade. Vi volite da Vam je pivo hladno i da se nešto promjeni s vremena na vrijeme. Ili, možda samo želite VIŠE opcija kada se dođe na pitanja operativnog sistema. Hajde da o tome logično razmislimo. Većina čvrstih diskova koji se danas proizvode imaju kapacitet od najmanje 20 Gbajta. Imajući to na umu, mogli bismo da radimo pod operativnim sistemima Windows 98, Windows ME, Windows 2000, i Windows XP, svima na jednoj mašini, upotrebivši samo mali postotak prostora na Vašem disku (manje od 15% za sva 4 naprijed spomenuta operativna sistema) koji će ti operativni sistemi stvarno zauzeti. Da li ste se umorili od formatiranja svake godine ili dva puta godišnje? Šta ako Vam sistem katastrofalno otkaže i ne bude u stanju da povrati podatke koji su stvarani godinama? Ništa ne brinite, tu je System Commander 7!

VAŽNA NAPOMENA: Slijedeće uputstvo je zasnovano na 1 postojećem operativnom sistemu instaliranom na 1 particiji. Podržavani operativni sistemi su DOS, Novell, Windows 95, Windows 98, Windows 98SE, Windows ME, Windows 2000, Windows XP (Home i Pro) i bilo koji drugi operativni sistem koji firma V-com navodi u svojoj listi kompatibilnosti. Trebalo bi uvijek da napravite rezervne kopije važnih podataka prije nego što se upustite u instalaciju drugog operativnog sistema. Mada su pojave otkaza rijetke, redovna izrada rezervnih kopija je pametna stvar.

VAŽNA NAPOMENA: Firma V-com je uvela ažuriranu verziju programa, 7.03, u vrijeme pisanja ovog teksta. Ako želite, možete da preuzmete izdanje održavanja i VUI Grafičke Datoteke i da pratite njihova uputstva za instalaciju. Sljedeće uputstvo koristi originalnu verziju 7.01.

Pretpostavimo da imate Windows 2000 kao jedini operativni sistem, instaliran sa samo 1 particijom koja postoji na Vašem čvrstom disku (kapaciteta 10 Gbajta) i da ta particija zauzima cijeli prostor na Vašem disku. Ubacite disk SYSTEM COMMANDER 7 dok podižete Windows 2000. Ako ne krene automatski, potražite datoteku za uspostavljanje na CD sa SYSTEM COMMANDER 7 i dva puta je izaberite mišem. Odaberite “Install Products” (“Instaliraj proizvode”) iz menija, a zatim odaberite instalaciju System Commander. Izaberite NEXT pošto pročitate EULA, i unesite Vaš serijski broj. Izaberite NEXT i instaliraće se, pa izaberite opet NEXT. Ako želite da preuzmete ažuriranje SYSTEM COMMANDER 7, ne treba da radite diskove za podizanje u ovom trenutku. Instaliranje ažuriranja je identično prethodno opisanim koracima i napraviće Vam ažurirane diskove. U protivnom, imajte priprijemljena dva identična diska, označena sa "SC7 Boot Utility Disk #1" i "SC7 Restart Disk #2" i ubacite diskove kada se to od Vas zatraži. Izaberite FINISH da izađete iz "čarobnjaka". Ponovo pokrenite Vaš kompjuter da biste vidjeli meni za podizanje. Ako ste odabrali da instalirate ažuriranje, možete isto tako da preuzmete do 5 različitih izgleda menija za podizanje. Firma V-Com ima vrlo dobra uputstva kako da instalirate ove .vui datoteke na njihovom mjestu na WEB-u. Odaberite Vaš postojeći operativni sistem i podignite ga.

Sada je System Commander 7 instaliran i spreman da Vam pomogne da instalirate više operativnih sistema. SYSTEM COMMANDER 7 voli da koristi fleksibilne diskete prilikom uspostavljanja operativnog sistema, pa će Vam biti potreban disk za pokretanje Vašeg određenog operativnog sistema, kao i Vaš skup fleksibilnih disketa za prvo podizanje u Vašem BIOS-u. Potražite na WEB-u linkove operativnih sistema da biste došli do uputstava kako da napravite fleksibilne diskete za podizanje XP i 2000 od firme Microsoft. Ili možete da napravite diskove za pokretanje 95/98/ME na bilo kom kompjuteru pod 95/98/ME. Ako nećete da se zamarate sa fleksibilnim disketama, samo se uvjerite da možete da podignete Vaš CD uređaj u BIOS-u.
instalacija više operativnih sistema na jednom kompjuteru

Stranica: 2/2
(5157 riječi u ovom tekstu)
(385 puta čitano)
Instaliranje drugog operativnog sistema

Ja ću da instaliram Windows ME kao svoj drugi operativni sistem, mada stvarno nije važno u kom redosljedu instalirate bilo koje operativne sisteme pomoću System Commander 7. Kada uđete u Meni SYSTEM COMMANDER 7 za podizanje sistema, ponovo pokrenite kompjuter, pročitajte poruku i izaberite OK. U tom trenutku SYSTEM COMMANDER 7 će analizirati Vaš sistem. Pročitajte poruku, pa izaberite NEXT, odaberite opciju New Installation (nova instalacija), pa opet izaberite NEXT. Odaberite koju vrstu operativnog sistema instalirate, u ovom slučaju Windows (bilo koji tip). Odaberite verziju operativnog sistema Windows koju želite da instalirate, u ovom slučaju Windows ME (to inače može biti bilo koji od Vaših omiljenih sistema, uključujući tu čak i Windows 3.1!) i izaberite NEXT. Odaberite reularnu opciju (sa disketom za podizanje sistema) i izaberite NEXT.

Sljedeći skup koraka će Vas provesti do toga da stvarno instalirate Windows ME. Ako imate više od jednog fizičkog čvrstog diska na Vašem sistemu, možete da odaberete koji od njih da upotrijebite na padajućem meniju sa lijeve strane. U protivnom, ako imate samo jedan fizički čvrsti disk, ova opcija će biti zatamnjena. Na desnoj strani, možete da odaberete veličinu particije koju ćete da koristite. Ja sam odabrao veličinu od 2,5 Gbajta. To će biti veličina moje particije za Windows ME. SYSTEM COMMANDER 7 će da je napravi kao PRIMARNU particiju. Kada koristite System Commander 7, na jednom čvrstom disku možete da imate do 4 PRIMARNE particije. Particija od 2,5 Gbajta će biti napravljena koristeći slobodan prostor na mojoj originalnoj particiji. Sada će moja originalna particija biti 7,5 Gbajta, u odnosu na originalnih 10 Gbajta. Izaberite NEXT kada se odlučite za sve svoje opcije. SYSTEM COMMANDER 7 će sada napraviti particiju i sakriti Vašu staru particiju, tako da Vaš novi operativni sistem može da se instalira. To može da potraje izvjesno vrijeme, zavisno od veličine diska, a ne od veličine particije. Na disku od 100 Gbajta, treba skoro 2 sata da bi se napravila particija od 10 Gbajta. To je zato što, dok se stvara nova particija, moraju da se pomjeraju svi postojeći podaci. U rijetkim slučajevima, ovo može da prouzrokuje probleme sa oštećivanjem podataka i njihovim pogrešnim kopiranjem, što je razlog zašto bi trebalo uvijek da uradite rezervne kopije Vaših podataka prije nego što počnete da pravite particije na Vašem čvrstom disku, bez obzira na to koji program koristite! Ponovo pokrenite kompjuter kada se od Vas to zatraži i imajte pri ruci disk za pokretanje ME spreman da se ubaci u uređaj kada to bude potrebno.

Novi operativni sistem se instalira na uobičajen način, samo pratite uputstva proizvođača. Instaliraćete u aktivnoj particiji (C:), jer je druga particija skrivena, pa treba da radite kao da je u pitanju instalacija samo jednog operativnog sistema. Ne paničite što ne vidite meni za podizanje SYSTEM COMMANDER 7 kada instalacija ponovo otpočne, on će biti reaktiviran čim se instalira novi operativni sistem.

Jednom kada je novi operativni sistem instaliran, ponovo pokrenite kompjuter sa disketom označenom kao "Boot Utility Disk #1" koju ste naparavikli kada ste instalirali SYSTEM COMMANDER 7. Pustite da se učita u memoriju i izaberite pomoćni program SCIN i dijagnostiku. Izabertite polje "Enable", izađite iz programa i pritisnite CTRL+ALT+DELETE da biste ponovo pokrenuli sistem. Nadam se da će se sada pojaviti meni Vašeg novog operativnog sistema … Imao sam nevolje na ovom mjestu i nisam uspio da postignem da se pokrene SYSTEM COMMANDER 7. Probao sam nekoliko stvari prije nego što sam posalo e-mail tehničkoj podršci firme V-com. Ubrzo sam od njih dobio Sljedeći odgovor:

Zdravo Randy,

zahvaljujemo ti na zahtjevu za podršku putem elektronske pošte. Pokreni svoj kompjuter pomoću Utility diska #1 i na pojavu prompta a:, otkucaj: checkmbr/mbr (upisaće se generički MBR, pa nemoj to da radiš ako imaš preklapanje diska - EZBIOS ili EZDRIVE - što ja i nisam imao, primedba R.R.. Sada ubaci Restart disk #2 i na pojavu prompta a:, otkucaj: scstart (unećeš ekran za ručno pravljenje particija). Tu ćeš vidjeti disk naslikan u vidu cilindra. Izaberi particiju Windows 2000, ona je vjerovatno skrivena. Iz menija advance izaberi na je "otkriješ". Također, iz ovog istog menija izaberi da prebaciš tu particiju da bude sposobna za pokretanje. Na kraju će ova particija biti označena kao "Active FAT32". potvrdi ovo iz "Details about Selected Partition" na desnoj strani ekrana. Pokreni sistem, trebalo bi da se podigne Windows 2000. Onda idi na Start/Programs/System Commander/Utility Program i izaberi Enable System Commander.

System Commander bi trebalo da se pojavi prilikom sledećeg ponovnog podizanja, sa izborima za Windows 2000 i ME. System Commander 7 ne bi trebalo da pravi probleme za ovo što si preduzeo. Ne znam šta se to loše dogodilo.

Njegov savjet je "odradio posao", uz nekoliko mojih "dodataka": koristio sam SYSTEM COMMANDER 7, verziju 7.01, za ovaj članak, nisam ga ažurirao na verziju 7.03. U njegovom postupku, kao i u uputstvu, ukazuje se na opciju SYSTEM COMMANDER 7 "Enable System Commander". Obizorom da takvu opciju nisam imao, mogao sam da uradim jednu od sljedeće tri stvari:

1. Da napravim diskete za podizanje i ponovno pokretanje,
2. Da onemogućim/uklonim System Commander,
3. Da ponovo instaliram glavni zapis za podizanje (MBR).

Odabrao sam da uradim treću stvar, ponovo pokrenuo sistem i prosto samo gledao kako se pojavljuje. Ali, u tekstualnom obliku. Zato sam odabrao ALT-S u meniju za postavljanje, priješao na HARDWARE, izabrao GRAPHICS RESOLUTION i postavio je na 640x480 (možda Vaša grafička kartica može da podrži i višu rezoluciju). Jednom kada je rezolucija postavljena, pritisnite ESCAPE i to Vam je sve!

Ako imate problem sa SYSTEM COMMANDER 7, on obično može da se riješi. Priručnik je pun informacija i daje odlično sagledavanje svega u vezi particija, glavnih zapisa za podizanje (MBR) i još mnogo čega drugog. Drugi operativni sistemi mogu da se dodaju kasnije, ali imajte na umu ova ograničenja: možete da stavite samo 4 sistema Windows (95, 98, ME, 2000, XP bilo koje verzije) bilo koji čvrsti disk. To je zato što operativni sistemi Windows zahtjevaju primarnu particiju da bi mogli da rade. Specifikacija za MBR sektor čvrstog diska dozvoljava samo 4 primarne particije po disku. Pogledajte njihovo mjesto na WEB-u za specifične detalje operativnog sistema.

Sve u svemu, System Commander 7 je program koji se lako koristi. Pripručnik je pun informacija, a uključeni su i vrlo korisni alati. Ako Vam je dosta FDISK-a i njegovih ograničenja, dopašće Vam se mogućnost da koristite program za upravljanje particijama sa grafičkom korisničkom sprijegom (GUI) koji ide uz SYSTEM COMMANDER 7, a ne treba ni da imate instaliran SYSTEM COMMANDER 7 da biste koristili njegovo moćne alate za rad sa diskom. Softver vrijedi i posljednje pare uložene u njegovu kupovinu, čak iako nemate namjeru da radite sistem sa višestrukim pokretanjem. Ovi alati su vrlo značajni, naročito za nas koji smo u oblasti informacijskih tehnologija. Program za upravljanje particijama čak "vidi" particije sistema Linux i pomjera ih ili uništava, što FDISK ne može. SYSTEM COMMANDER 7 je skoro jedina opcija koju imate ako želite, ili su Vam potrebne višejezične verzije istog operativnog sistema. On također sjajno radi ako dijelite Vaš kompjuter sa drugim korisnicima, jer možete da zaštitite "Vaš operativni sistem" pomoću lozinke i ostavite drugu kopiju istog operativnog sistema ostalim korisnicima (to je odlično za porodice sa djecom koja misle da su pametnija nego što stvarno jesu … nema više uništenih datoteka koje su "sredili" suviše revnosni nazovi - hakeri).

Pretpostavimo da imate disk kapaciteta 10 Gbajta, podeljen u 2 particije iste veličine. Pretpostavimo, također, da imate Windows 2000 instaliran kao jedini operativni sistem na Vašem kompjuteru i da je druga particija (primarna) formatirana na sistem datoteka FAT32. Ovo uputsvo će objasniti instalaciju Windows 98SE kao drugog operativnog sistema, ali koraci koji slijede bili bi primjenljivi za gotovo svaki drugi operativni sistem koji izaberete.

1. Preuzmite XOSL.zip sa njihovog mjesta na WEB-u. Raspakirajte datoteke i sačuvajte ih na fleksibilnoj disketi (ako nemate uređaj za fleksibilnu disketu, možete to da uradite i upisivanjem datoteka na CD. Samo obezbjedite da Vaš kompjuter može da se pokrene sa CD-ROM-a).
2. Ponovo pokretnite Vaš kompjuter sa bilo kojeg diska za pokretanje Windows 98 ili ME. Kada jednom dobijete komandni prompt, ubacite fleksibilnu disketu XOSL koju ste napravili u koraku 1.
3. Otkucajte a:/cd xosl. Jednom kada ste došli na direktorijum xosl, otkucajte "install". To će Vas dovesti na ekran za podizanje XOSL. Instalacija programa je prilično direktna. Samo pratite uputstva koja će se pojavljivati na Vašem ekranu. Na kraju instalacije, ponovo pokrenite Vaš kompjuter.
4. Poslije pokretanja sistema, prikazaće Vam se ekran XOSL programa za upravljanje pokretanjem. Odaberite SETUP, a zatim pritisnite dugme ADD. Odaberite Vaš postojeći operativni sistem, u ovom slučaju opisan kao HD0 (prvi čvrsti disk)/ primary (particija)/Microsoft FAT32 (sistem datoteka)/ 5000 (veličina particije u Mbajtovima)/ Windows 2000 (ili kako god da ste nazvali Vaš disk). U "Boot Item Name", ja sam otkucao "Windows 2000". Izaberite APPLY, a zatim CLOSE. Vaš operativni sistem se sada pojavljuje u meniju za pokretanje. Izaberite BOOT da biste pokrenuli sistem pod Vašim postojećim operativnim sistemom. Vaša instalacija XOSL je sada završena.

Dodavanje drugog operativnog sistema

1. Ponovo pokrenite Vaš kompjuter na XOSL ekran za podizanje. Izaberite SETUP i odaberite HIDING. Odaberite Vaš postojeći operativni sistem, potvrdite polje HIDE, a onda izaberite APPLY i CLOSE. Mada je particija sada "skrivena", iz nje još uvijek može da se ponovo pokrene. Međutim, mi hoćemo drugi operativni sistem! Zato pokrenite još jednom, ili sa fleksibilne diskete Vašeg drugog operativnog sistema ili sa CD-a.
2. Instaliratjte sljedeći operativni sistem, onako kao što to normalno radite. Za Windows, dolazite na korak kada Vas pita gdje želite da instalirate, pa izaberite C: (ili "aktivna"). Zapamtite, druga particija je skrivena, jer što se tiče Windows-a, nema nikakvog drugog operativnog sistema u Vašem kompjuteru..
3. Poslije isntalacije 98SE, XOSL treba ponovo da se instalira. To je zato što je instalacija Windows 98SE prepisala drugi glavni zapis za pokretanje (upotreba opcije "obnavljanje" neće raditi za ovu instalaciju operativnog sistema). Ponovo pokrenite Vaš kompjuter sa diskom za pokretanje 98SE. Ponovite korak 3 iz uputstva za instaliranje XOSL. XOSL je ponovo instaliran i Vi možete da ponovite korak 4 iz uputstva za instaliranje XOSL. Ne zaboravite da odaberete Vaš novoinstalirani operativni sistem, kao i Vaš stari. Isto tako, obezbjedite da ih "otkrijete". Sada možete da pokrenete pod bilo kojim od operativnih sistema.

Mjesto na WEB-u XOSL je informativno i možete mnogo da naučite o particijama, glavnim zapisima za pokretanje itd. Predlažem Vam da posvetite vrijeme njegovom čitanju. Oni Vam čak daju vezu ka besplatnom programu za upravljanje particijama.

Loša strana XOSL je da Vam je u priličnoj mjeri potreban Partition Magic, ako želite kasnije da dodajete operativne sisteme. Zato treba da računate na cijenu tog programa ako nameravate da koristite XOSL. Pored toga, njegovo uputsvo nije ni blizu tako lako razumljivo kao ono od SYSTEM COMMANDER 7. System Commander 7 ima mnogo moćnih alata za rad sa diskovima koji su već uključeni. To eliminiše cijenu posebnog upravljačkog programa za particije i za promenu veličina particija.

Uživajte u svom iskustvu višestrukog pokretanja. Poslije nekoliko tjedana ovakvog načina rada, čudit ćete se kako ste do sada uopće mogli bez njega.
Admin
Admin

Broj komentara : 17
Join date : 2010-11-12

Vidi profil korisnika http://kasim-jasarevic.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu